ABOUT | CONTACT |
c

Toen op 10 mei 2018 de zon opkwam, daagde er een gloednieuwe dag voor Maleisië. De transformatie waar velen op hadden gehoopt maar waar weinigen echt in durfden geloven werd een realiteit; het verlangen van miljoenen, uitgedrukt door een 92-jarige man.

Het was interessant te zien hoe in op dit culturele toneel hiërarchie, leeftijd en wijsheid een beduidend andere rol spelen als in andere delen van de wereld.

Maleisië, met een meerderheid aan Malays (moslims) en minderheids groeperingen van Chinezen, Indiërs en aboriginals (Orang Asli) is sinds het begin van haar onafhankelijkheid in 1957 geregeerd door de nationale moslim partij Barisan Nasional. Een steeds sterker wordende ongelijkheid tussen rassen en een alom verspreide corruptie onder het bewind van minister president Najib werd de Maleisiërs uiteindelijk te veel.

Hoewel de Maleisiërs al jaren naar een transformatie snakten vreesden ze ook dat die het diep gelaagde niveau van corruptie in hun regering elke potentiele kans zou blokkeren. Binnenlandse en zelfs buitenlandse krachten zoals de CIA was het niet gelukt om de machtspositie van Najib te ondermijnen.

Gek genoeg, was het oud premier Dr M., de man die ooit, tijdens zijn 23 jarige regeerperiode, de basis voor deze situatie creëerde, de man die uiteindelijk “genoeg” riep. Hij verklaarde publiekelijk dat hij zijn fouten wilde herstellen en keerde zich tegen de partij waar hij tientallen jaren een essentieel deel van was. Hij werd nogmaals de leider van Maleisië, op 92-jarige leeftijd.

Negen mei was een energieke dag vol hoop. In tegenstelling tot de vele Europeanen die zich niet de moeite nemen om naar een stemhokje te lopen, zagen de Maleisiërs stemmen als hun recht en hun plicht en spaarden daarmee geen enkele moeite.

In vele gevallen betekende dit dat mensen 4 tot 6 uur van de grote steden naar hun geboortestad moesten rijden om te stemmen..en dat deden ze trots. Via social media boden velen een lift aan stemmers zonder auto, die dezelfde kant op gingen.

Maleisiërs overzee, die niet vertrouwden dat hun stemmen het land op tijd zouden bereiken, kochten gezamenlijk een ticket voor een van hun landgenoten die met alle stemmen terugvloog.

Zelfs de mensen die niet naar een andere stad hoefde te reizen stonden vaak uren in de rij voordat ze uiteindelijk hun vinger in de inkt konden dippen (een maatregel in Azië en het Midden-Oosten om herhaaldelijk stemmen tegen te gaan) en hun stem konden uitbrengen.

De oppositie won, ondanks alle publieke pogingen van de zittende minister president om het volk te verleiden voor Barisan National te stemmen. Desalniettemin, in Maleisië kunnen verkiezingsuitslagen nog veranderen totdat de nieuwe minister president is beëdigd.

De natie hield een dag lang de adem in totdat uiteindelijk tegen tienen ’s avonds de 4e minister president van Maleisië de 7e werd. Twee officiële feestdagen en een weekend volgden, waarin het team van dr. M gebruik maakte van de sluiting van alle banken om de ex minister president te arresteren, zijn bezittingen in beslag te nemen, en het land te stabiliseren voordat de beurzen weer open gingen.

Als een gedreven intercultureel trainer en Adviseur van My Shining Star Foundation in Maleisië had ik het voorrecht om in Kuala Lumpur te zijn tijdens dit hele proces. Om getuige te zijn van de inspirerende volharding van de Maleisiërs om zich als een verbonden volk op te stellen. De intelligente strategie te zien waarmee de oppositie uitermate snel sleutelfiguren binnen de wetgevende, gerechtelijke en uitvoerende macht verving. Waar het Nederland maanden kost om een nieuw kabinet te formeren, kostte het de Maleisiërs een week. Ze waren voorbereid en voerden het plan uit, snel en zonder geweld. Een ware expressie van de Aziatische Art of War.

Het land veranderde op 9 mei en de dagen die daarop volgden de geschiedenis. En niet alleen voor zichzelf. Helaas werd er in het Westen enkel over oppervlakkige zaken omtrent deze verkiezingen gecommuniceerd. Een 92-jarige man die minister president werd terwijl de politie bergen geld, eindeloze hoeveelheden designer tassen en ringen van onschatbare waarde in het huis van de vrouw van Najib in beslag nam.

Het verhaal dat ertoe doet is dat van een inspirerend volk dat verbonden besloot een dictator van zijn troon te stoten en daarmee een nieuwe toekomst samen te creëren. Het gebeurde snel, zonder enig geweld, professional en bovenal democratisch. Een enorme inspiratie voor vele jonge landen die gebukt gaan onder het gewicht van binnenlandse conflicten als gevolg van rassenstrijd en corrupt leiderschap.

Veel van de kansarme kinderen in Maleisië zullen een betere en eerlijkere kans op een gelukkig volwassen leven hebben door deze transformatie. Door hun dappere en eerlijke wens gaan Maleisiers nu een veelbelovender toekomst tegemoet.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *