ABOUT | CONTACT |
c

Singaporese cultuur

Singapore ziet eruit als de perfecte brug tussen oost en west in Azië. Zaken lopen gesmeerd in de stadstaat, die schoner en meer georganiseerd en gereguleerd is dan de meeste westerse financiële centra. Betekent dit dat Singaporezen zijn gaan denken als westerlingen, of is het gewoon een deel van het gekozen zakenmodel van Singapore om de internationale zakenwereld op een westerse manier te bedienen?

De Aziatische manier
Singaporezen zijn harde werkers en de meesten spreken vloeiend Engels. Ze zijn effectief in het zakendoen en voor Aziatische begrippen zijn ze redelijk direct. Daarom is het logisch dat westerse managers en zakenmensen aannemen dat cultuurverschillen niet zo relevant zijn hier.
Maar Singapore is geen westers land. Het bestaat uit een mix aan verschillende culturen waarvan de Chinese de meest invloedrijke is. Typische Aziatische waarden zoals “gezichtsverlies”, het belang van de familie, hiërarchie en een sterk groepsbewustzijn zijn een duidelijk deel van de Singaporese cultuur. Gedrag mag er aan de buitenkant westers uitzien maar deze Aziatische waarden zijn nog steeds essentiële drijfveren.

Singapore’s huidig internationaal succes is nog maar 50 jaar geleden gestart, gebaseerd op de visie van de pragmatische Chinese vader van het land Lee Kuan Yew en ondersteund door de plannen van de Nederlandse econoom Albert Winsemius. Zelfs heden ten dage lijkt de samenleving als een familie die geleid wordt door een vader figuur; de minister president ( LKY’s oudste zoon, die nog steeds wordt begeleid door zijn bejaarde vader). De dagelijkse handelingen zijn als die van een bedrijf met loyale, doelgerichte werknemers die de keurig aanwijzingen van het hoger management opvolgen. Als gevolg van een gelimiteerde hoeveelheid ruimte (5,4 miljoen mensen op 710km2) grondstoffen en hulpmiddelen gecombineerd met een internationale mix van inwoners is een helder en effectief beleid noodzakelijk en geaccepteerd.

Goede bemiddelaars
Als gevolg van hun historie zijn Singaporezen in de unieke positie om met Aziatische zowel als Westerse partners zaken te doen. Vaak is het een Singaporees die een sleutelrol heeft in het verbinden van westerse en lokale Aziatische zakenbelangen. Neem nu het volgende geval waarbij een Vietnamese klant klaagde over de kwaliteit van een product geleverd door een Zweedse fabrikant. Volgens de klant had het product in gebruik gebreken getoond. De Singaporese distributeur vermoedde dat de Vietnamese klant het product had trachten te verbouwen tijdens de installatie ervan. Hij wist ook dat hij de klant hier nooit van zou kunnen betichten omdat dat gezichtsverlies en dientengevolge het eind van de relatie zou betekenen. Uit ervaring wist de distributeur dat de kans groot was dat het product de Zweedse fabriek in goede orde had verlaten. Uiteindelijk besloot de Singaporees zelf het verlies te dragen en zo de langdurige zakenrelatie met beide partijen te behouden.

Zaken in Azië

Dienstverlening zit in het Aziatische bloed en Singapore heeft zichzelf waarlijk tot doel gesteld daar in uit te blinken. De eerste contacten voor u als expat manager, zakenreiziger of agent lijken daarom ook moeiteloos. Maar als u op de lange duur het beste wilt halen uit lokaal personeel en zakenrelaties moet u het weefsel van Aziatische waarden begrijpen dat zich onder de oppervlakte bevindt. Zonder dit inzicht kunt u te maken krijgen met uitdagingen gelinkt met verantwoordelijkheden, hiërarchie of algemene verwachtingen die u niet aan zag komen of kunt herkennen omdat het leek alsof we allemaal dezelfde taal spraken….

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *